Wednesday, December 1, 2010

boling.suka.kami...kami.suka.boling.

bowling..bowling..bowling..permainan nie kira permainan tradisi family aku...bukan family kecik..tapi family besar...dari pakcik paling tua sampai lah ke anak buah paling muda..semua suka main bowling..huhu..


aku pun tak pasti bila kami sekeluarga mula minat nak main benda nie,,tapi yang pasti kegilaan tue sampai sanggup berhabis duit..ada yang main dari pagi sampai ke malam..ada yang main sepuluh game...tak penat langsung...hehe..sebenarnya main dengan family lebih seronok..feel dia lain dari main dengan kawan tau...=p





gambar dekat atas nie adalah team team boling family yang kitorang bentuk untuk bertanding..betapa besarnya family kitorang sampai boleh buat team boling...ada empat team,,setiap satu team ada yang pro dan ada anak sedara..so adil la pertandingan nie kan..hehe...yang menang..?pastinya team putih sebab aku dalam team tue.hehehe....=p

kegilaan yang melampau sampai kan dorang sanggup beli set boling sendiri...bola plus kasut plus beg lagi..aku pun dalam proses nak beli set boling sendiri...wuhuu..memang gila. pendek kata,,kami memang suka boling...boling memang suka kami..memang suka kami boling...hehehe..=p


ok,,jom aku bagitau sikit sejarah boling nie...ada ahli sejarah yang cakap boling nie asal dari belanda zaman 1600-an dulu...ada jugak ahli arkeologi cakap dorang ada jumpa bola, pin dan alatan lain yang digunakan untuk boling oleh orang mesir sejak tahun  5200 sebelum masihi..huhu,,lama tue..

tujuan utama main boling nie adalh untuk menjatuhkan sepuluh pin yang ada di hujung lane dan maksimum setiap individu kena baling dua kali...Panjang lane pulak adalah 60 kaki (18,28 m) dan lebarnya 3,5 kaki (1,07 m), dengan 2 buah lajur gutter di kanan-kirinya...yang korang asyik cakap longkang tue la gutter..

cara main pulak,,jari tengah,,jari manis dengan ibu jari masuk kan dalam lubang yang ada pada bola..berdiri tegak,,posisi bola di depan badan dan separas pinggang..tangan sebelah lagi guna untuk menampung bola tue dari bawah..macam gambar dekat atas tue...psssst,,itu pakcik aku,,belum kawen...sapa nak..?hehe..ok,,lepas posisi dah betul,,langakh ke depan hayun bola ke belakang dan lepas kan bola ke lane untuk jatuh kan pin tue...jangan pulak korang lepaskan bola tue ke belakang...mampos pulak orang yang nak ambik gambar korang tue...hahaha..

lepas nie korang boleh la praktis boling..lepas tue kita main sama sama ek..=p

3 comments:

san said...

woit sya!!!
rindu oo sma boling..trus rindu lbn ni..hahaaha..klu ada msa,kta g sma2 sya..hrp la msa 2 tba suatu hri nnt.

AlfiE_eLmo said...

sya best....:)...

Naisya...... said...

san,,apa lagi...jom la dtg lbn kita main boling..huhu...

pie,,kita bila lagi..?=p