Wednesday, July 6, 2011

SPM...

jeng jeng jeng..terasa nak jadi muda balik la..hehehe...dah lama aku tinggal kan zaman spm nie tapi tiba tiba rasa nak ambik balik exam tue..tak sanggup nak exam dekat u nie..hehe...hari nie aku nak bagi tips untuk budak budak yang bakal ambik spm tahun nie..tips nie bukan dari pakar motivasi ke ape ke..nie semua dari pengalaman aku..hehe..


ehem ehem..spm banyak aliran kan..ade yang ambik sains tulen,,sastera,,banyak lagi la..tapi hari nie aku nak bagi tips untuk mata pelajaran add math sahaja...aku tau ramai yang tak dapat nak skor dalam subjek nie..ade jugak yang gagal subek nie tiap kali exam..fuhhhh...takpe...kita usaha lagi...tambah dengan tips tips dari aku nie,, InsyaAllah spm nanti boleh jawab...


aku nie takde a hebat sangat dalam subjek add math...ramai sangat yang lagi hebat dari aku..hehe..tapi kalau sekadar membantu ok la kan...firstly,,kena betulkan korang punya mindset...jangan anggap add math nie susah..sebab ape yang aku nampak,,ramai yang dengar dari senior senior yang cakap add math susah..jadi dah tersemat dalam kepala korang benda tue memang susah..bila dah susah korang pun macam berserah je la..dengan alasan "subjek nie memang susah"...


tak boleh macam tue,,cuba pandang dari sudut positif..bila susah kita mesti nak usaha sampai dapat...bila dapat jawab dengan betul,,mesti rasa puas hati akan muncul..jadi apa salah nya ambik subjek yang dikatakan susah tue untuk cabar diri sendiri..usaha kena lebih...


kedua,,jangan abaikan subjek yang korang tak suka...contoh nya korang tak suka subjek add math sebab susah...so sebab tak suka korang langsung tak study benda tue...abaikan..bila gagal pun tak rasa apa..ingat,,setiap subjek dalam spm penting...jangan nanti dapat 9A 1F..sayang sangat bila keputusan macam tue...jadi,,untuk elak kan benda nie,,korang paksa diri untuk jawab soalan soalan add math.maybe satu hari satu soalan....cuba dapat kan jawapan yang tepat..


add math bukan macam subjek sejarah..korang tak perlu hafal..apa yang penting korang faham apa ada dalam soalan..add math bukan untuk dibaca..tapi buat latihan...jadi,,perbetulkan cara belajar korang..pastikan sesuai dengan subjek tue...

tanya pada orang yang lebih tahu...jangan segan untuk bertanya...dalam bahasa yang lebih kasar.."bodoh sombong"...tanya pada cikgu cikgu..kalau korang tak selesa dengan cikgu,,tanya pada kawan kawan yang lebih tahu..


senang cakap,,apa yang penting semua datang dari diri sendiri...korang kena ada kesedaran sendiri untuk berubah...spm tak lama nie..exam nie penting untuk hala tuju seterusnya..pikirkan masa depan korang,,jangan lengah lengah lagi...jom berjaya..!:)





p/s : nak buat entry untuk seseorang,,tapi..................

2 comments:

GaRy™ said...

okeh...part 'i luv add math' tuh x pecaya... hahahaha..

naisya said...

btul la...add math bf i dulu taw..masa spm..dush..!!;p